Fertilitet

Fertilitet

Afspil video

Fertilitetsbehandling med akupunktur

I 2019 udviklede vi på klinikken nogle nye teknikker til vores fertilitetsforløb, der har til formål at styrke livmoderen og æggestokkene, samtidig med de reducerer stress i kroppen.

Efter introduceringen af teknikkerne har vi oplevet en øgning i effekten af behandlingerne sammenlignet med tidligere år.

Statestik siden januar 2019

opdateret: september 2021

Antal behandlingsforløb: 308
100%
Antal af der er blevet gravide indenfor 3 måneder: 178
56%
Antal af der er blevet gravide indenfor 6 måneder: 237
77%
Antallet af klienter der var i anden fertilitetsbehandling sideløbende med akupunkturforløb: 163
53%

 

*Statistikken her er ikke sat op som en videnskabelig undersøgelse, men udelukkende et udtryk for hvor stor en andel der er endt med at opnå graviditet i forbindelse med et akupunkturforløb  på klinikken.

Lidt over halvdelen af klienterne der har været hos os, var også i anden fertilitetsbehandling (IVF, insemination el lign.). Der er i statistikken således ikke skelnet imellem de øvrige behandlinger. 

Behandlingsforløb

 Akupunktur er en velkendt metode til at øge fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Ved behandling her på klinikken vil du ved din første konsultation blive spurgt om en række ting for, at vi kan danne os et billede af hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig med at optimere chancen for graviditet.

Akupunktur vil altid indgå som en del af behandlingen da denne kan tilpasses det enkelte problem, uanset om det drejer sig om manglende gennemblødning af livmoderen, hormonel ubalance, stress eller andet.

Behandlingerne på klinikken vil muligvis også indbefatte nogle ændringer i din livsstil og kost hvis dette har relevans for fertiliteten.

Alt i alt handler det om at vi naturligt og uden brug af hormoner forbedrer og optimerer din chance for at blive gravid. Dette uanset om I prøver på naturlig vis eller om det er i forbindelse med insemination, IVF behandling eller andet.

Behandlingsforløb vil altid være individuel, afhængig af de specifikke udfordringer, men for kvinder vil det ofte være en cyklusrelateret basis planlægning, der ser ud som følger:

1 behandling 7-10 dage før ægløsning (ofte maveliggende behandling af de centrale nervepunkter til æggestokke og livmoder)

1 behandling 2-3 dage før ægløsning (ofte rygliggende behandling og direkte stimuli af æggestokke og indledende stimuli af livmoder) 

1 behandling ved ægløsning (direkte stimuli af æggestokke, æggeledere og livmoderslimhinde).

1 behandling 3-5 dage efter ægløsning (efterbehandling med det formål, at stimulere og assistere befrugtede æg til at sætte sig fast i livmodervæggen).

Sådan virker det

På klinikken arbejder vi med 3 behandlingsmetoder som kombineres alt efter behov.

Første metode er fra den vestlige akupunktur, hvor vi bruger punkterne lige over og omkring æggestokke og livmoder, for at lave en direkte påvirkning af muskler, blodkar og nerver. Denne stimuli af livmoder og æggestokke vil altid være en del af fertilitetsbehandlingen, men er specielt vigtig lige før, under og efter ægløsning. 

Anden metode er de centrale nervepunkter omkring rygsøjlen. Her igennem kan man stimulere de nerverødder der løber ud til de reproduktive organer hos både mænd og kvinder. 

Tredje metode er individuelle behandlingspunkter fra den klassiske akupunktur, der er sammensat ud fra den enkelte klients problemstilling. Her vil der være lagt vægt på at mindske de problemer vi ved kan have indflydelse på fertiliteten. Det kunne være stress, hormonel ubalance, stofskifteproblem eller andet. 

Klinikken har specialiseret sig i denne individualiserede kombinationsbehandling, som de sidste år har resulteret i at rigtigt mange har opnået den ønskede graviditet. 

akupunktur og IVF

Akupunktur kan øge chancerne for graviditet i forbindelse med IVF-behandling..[]

Akupunktur kan være et effektivt supplement til  insemination og IVF-behandling, hvor chancen for en succesfuld behandling øges væsentligt. 

Ved IVF-behandling bør man få akupunktur løbende under nedreguleringen samt hormonstimuleringen, lige inden samt efter ægget lægges op. 

Samme princip gælder ved insemination, hvor et forløb starter 4-6 uger før ægløsning, og så gives behandlingen så tæt på ægløsningen som muligt + 5-7 dage efter inseminationen.

Undersøgelser om akupunktur

60% ØGET CHANCE VED BEHANDLING MED AKUPUNKTUR

Et studie af 160 kvinder i Tyskland blev i 2002 publiceret i magasinet ”Fertility and sterility”. Undersøgelsen viste at akupunktur øgede chancen for at blive gravid via IVF behandling betydeligt.

De 160 kvinder blev delt i 2 grupper af 80 personer i hver gruppe. Den ene gruppe fik normal IVF behandling og ikke andet. I denne gruppe blev 21 ud af de 80 kvinder gravide som følge af behandlingen.

Den anden gruppe fik akupunktur behandling lige før og lige efter IVF behandlingen. I denne gruppe blev 34 ud af de 80 deltagere gravide. Forsøget viste altså at akupunktur øgede chancen for graviditet med 60 % .

Undersøgelsen her er lavet i forbindelse med IVF behandling, men effekten af akupunktur er ligeså effektiv i forbindelse med andre typer af behandling, eller hvis man forsøger at opnå graviditet af naturlig vej.

Kvinder og fertilitet

Akupunktur kan øge blodgennemstrømning til livmoderen og skabe balance i hormonerne, hvilket optimere...[]

Akupunktur kan øge blodgennemstrømning, samt stimulere nerverne til underlivet – altså livmoder, æggeleder og æggestokke. Dette er bl.a. vigtig for at æggene udvikles ordentligt og for at slimhinden i livmoderen opnår den tykkelse som bevirker, at det befrugtede æg har mulighed for at sætte sig sikkert fast.

Akupunktur kan samtidig behandle nogen af de årsager det kan nedsætte fertiliteten, som f.eks. hormonelle ubalancer, muskelspændinger, stress, vulvodyni, pcos eller andet.

Dette er uanset om I er i et forløb med IVF, insemination eller prøver på naturlig vis.

Mænd og fertilitet

Akupunktur kan have en gavnlig effekt på mænd, i forhold til mængden samt kvaliteten af sædcellerne.

Akupunktur er ikke kun forbeholdt kvinderne. En række pilotundersøgelser viste store ændringer i mænds sædkvalitet når de bliver påvirket af akupunktur.

Her på klinikken er vores erfaringer at de mænd vi har haft i et forløb, ikke kun har forbedret kvaliteten af sædcellerne, men også øget mængden af disse til næsten det dobbelte.

Således kan akupunktur altså også have en gavnlig effekt på mændende, i jeres forløb mod at blive gravide.

 

Forstyrrelsr i cyklus

En regelmæssig menstruationscyklus med kønshormonerne i balance, er en af de basis funktioner der helst skal være på plads, når man ønsker at opnå graviditet. 

Årsagerne til at en cyklus bliver ustabil, kan være mange, men i de fleste tilfælde skyldes det de hormoner der er til stede i kroppen, eller måske lige så meget de hormoner der burde være tilstede, men ikke er det.

De cyklusstyrende hormoner kan komme ud af balance ved følgende tilstande:

Hormontilskud: Når kroppen modtager hormoner udefra, vil den ofte nedsætte egenproduktionen af lignende hormoner. Så når man tager hormontilskud stopper kroppen med at producere østrogen og progesteron. Når man som kvinde så ligger pillerne fra sig igen, så er kroppen heldigvis så klog at den ofte finder tilbage til en stabil cyklus i løbet af 6 måneder.  Indimellem ser vi så at det ikke sker alligevel, og enten kan kroppen slet ikke komme i gang med at producere hormonerne igen, eller også kan den ikke finde den rette balance, så cyklus bliver ustabil. 

Abort: Da man ikke ammer efter en abort, vil cyklus normalt vende tilbage efter 4-6 uger, og når den ikke gør det, er det ofte fordi ”hormonuret” der styre din cyklus har svært ved at finde takten igen. I forbindelse med vi hjælper uret med at finde takten igen, skal man være opmærksom på om der er psykiske faktorer der spiller ind. En abort kan af gode grunde godt være en traumatisk oplevelse. 

Stress: Når kroppen har brug for at yde mere, eller være ekstra på vagt, vil den øge udskillelsen af stresshormoner som kortisol. Har man brug for kortisol i forhøjet grad over en længere periode, vil hormonet samtidig sætte cyklus i stå, eller påvirke den så meget at den bliver ustabil. Så selvom det er ubalancen i kønshormonerne der giver den forstyrrede cyklus, er det ikke altid dem der er årsagen til problemet. 

Fødsel: Efter en fødsel, skal hormonuret der styrer cyklus, finde tilbage til den normale rytme igen, og da amning påvirker hormonbalance, vil det for nogen først ske når denne stopper. Selv efter amning er stoppet, er det ikke altid cyklus starter af sig selv, og det kan være nødvendigt med hjælp til at få kickstartet cyklus igen. 

Lav fedtprocent: Østrogen oplagres i fedtcellerne, og når fedtprocenten bliver for lav, vil hypofysen stoppe med at fortælle vores æggestokke de skal producere de hormoner der styre vores cyklus. Da der kræves et minimum af fedt for at gennemføre en graviditet, giver det mening når kroppen selv finder ud af at lukke ned for denne funktion ved for lav fedtprocent. Ofte vil en fedprocent under 17 give problemer med udebleven menstruation.  

Høj fedtprocent: En høj fedtprocent, vil ofte resultere i hyppigere og kraftigere menstruationer, grundet den øgede oplagring af østrogener i fedtvævet. 

Pcos: Som viser sig ved for høj produktion af mandligt kønshormon, og derfor skubber den optimale balance mellem hormonerne ud af kurs. Cyklus kan derfor af samme årsag blive uregelmæssig. 

Endometriose, stofskifteproblemer og  andre sygdomme: Balancen af de cyklusstyrende kønshormoner, er en følsom størrelse og kan være påvirket af forskellige sygdomme. Det er derfor vigtigt i balanceringen af hormonerne, at man tager højde for hvilket ubalancer de enkelte tilstande skaber. Har man mulighed for at mindske den negative effekt fra en sygdomstilstand, vil dette naturligvis være første prioritet. 

Årsager til nedsat fertilitet

Udover uregelmæssigheder i ens cyklus, kan der være flere andre årsager til nedsat fertilitet.

  • Stress, udbrændthed
  • Nedsat blodomløb
  • Alder
  • Mangel på vitaminer, mineraler, fedtsyrer og aminosyrer
  • Livsstil, herunder rygning, alkohol, kost, motion mv.
  • Underlivssygdomme, herunder Endometriose, klamydia, infektioner etc.
  • Nedsat sædkvalitet

Klient Historier

Praktisk information

Behandlingen kan princippet startes når som helst i forløbet. Optimalt set, er det bedst at starte 2-3 uger før ægløsning, ægoplægning eller insemination.

Men du kan sagtens drage fordel af at modtage akupunktur, også selvom du ikke lige rammer 2-3 uger før.

Ønsker du at gøre din krop klar til fødslen? 

Er du tæt på terminsdato eller gået over tid, og ønsker ikke en medicinsk igangsættelse? 

Læs mere om vores fødselsforberedende behandlinger her.

Under en graviditet gennemgår din krop mange fysiske forandringer og er udsat for store hormonelle påvirkninger.

Akupunktur er en behandlingsform som både er total harmløs i forholdet til mor og barn, men samtidig er effektiv til at behandle mange af de udfordringer man møder under graviditeten.

Læs mere her.

  1. konsultation koster 850,-. Herefter 600,- for opfølgende behandlinger.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk